Емпатија

БЕЗ ЕМПАТИЈА НЕМА ЗДРАВИ ВРСКИ И ИСПОЛНЕТ СОЦИЈАЛЕН ЖИВОТ Колку пати сме рекле или сме слушнале некој да каже „Имам јас свои грижи, не можам да мислам и на туѓите…“? Да, живееме во време кога не е лесно да се издвои момент за туѓите чувства, но од друга страна, многу пати самите сме во ситуација […]

Ирвас во реалниот и во детскиот свет

ИРВАСОТ КАКО ЛИК ВО РЕАЛНИОТ И ВО СВЕТОТ НА ДЕТСКАТА ИМАГИНАЦИЈА Нивната култна важност за целокупниот животински свет, е единствено засенета кога е во прашање нивната главна улога во детскиот свет. Познати како главни помошници на Дедо Мраз, приказните за нив со векови буквално го обиколуваат светот за време на претпразничниот период. Потеклото, способностите и […]

Физичка активност по години

ФИЗИЧКАТА АКТИВНОСТ ГО ДИКТИРА ПРАВИЛНИОТ РАЗВОЈ КАЈ ДЕЦАТА На секои 60 минути поминати пред ‘смарт екран’, децата треба да исполнат и 60-минутна норма на умерена физичка активност, децидни се психотерапевтите. Препораките за активно детство одат дотаму што педијатрите советуваат нивно практикување дури и кај новородените, преку активности за развој на моторичките способности. „Неопходно е најпрво […]

Дигитализираното детство на дело: Таблет наместо книга, YouTube наместо тропалка!

Дигиталната револуција чии „манири“ најдоа зачестена примена дури и во практичниот свет на децата, сè почесто резултира со алармантна статистика во делот на вообичаените детски рутини. Моќта на екранизираните содржини оди дотаму што истите прераснуваат во супститут на приказните испишани на опипливо парче хартија. И додека значењето на поимот ‘книга’ избледува до степен на опасност […]

Децата што растат со милениче се поздрави

Поседувањето домашно милениче ја намалува склоноста кон гојазност кај децата, го забрзува нивниот ментален развој и ги прави поодговорни личности, покажува неодамнешно истражување на Лондонскиот универзитет. Над 25% од испитаниците во Велика Британија, чија база вклучува 4.000 родители, се изјасниле дека забележале подобрување во однесувањето на нивните деца, само неколку месеци по земањето милениче дома. […]